Raw strava - přínos nebo jen módní trend? - Vitavera - Váš psycholog na telefonu!
Přejít na navigaci (přeskočit obsah)

vloženo 17.1. 2022Raw strava - přínos nebo jen módní trend?

Mnoho z nás je v jednom kole a nemá čas na vaření. Co ale takové vaření bez vaření? Tzv. raw strava je dnes čím dál větším trendem. Ne že by nám to pomohlo ušetřit čas, ale určitě je lepší než nějaké rychlé občerstvení někde cestou, když nestíháme. Může tedy šetřit naše zdraví. Je pro nás opravdu přínosná a jak moc?

Stále častěji se dnes setkáváme s doporučením, recepty či dokonce s restauracemi zaměřenými na raw food - syrovou stravu. Těm, kdo volí tuto stravu, se říká vitariáni. Konzumují výhradně tepelně neupravované potraviny rostlinného původu. Z tohoto důvodu se této formě výživy říká živá strava. Patří k ní především zelenina, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny.

Žádná z těchto potravin nesmí projít tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. To je totiž hodnota, při které dochází k ničení enzymů, které jsou nezbytnou složkou naší potravy a jsou důležité pro metabolické procesy v našem těle. Díky tomu pak nejen maso, ale veškeré tepelně upravované jídlo ve střevech zahnívá a stává se jednou z příčin civilizačních chorob.

Méně stupňů, více živin

Vitariáni si zvolili cestu "živé stravy" právě kvůli svému zdraví a prevenci nemocí. Ze všech tvorů na této planetě si potravu tepelně upravují pouze lidé. Proto také nejvíce trpí velkým množstvím chorob. Není to samozřejmě jediná příčina, ale je neoddiskutovatelné, že nevařené potraviny obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, nezbytných pro lidské zdraví. Některé látky dokážou vyšší teplotu přežít, ale mohou se modifikovat a stávat nejenom "prázdnými", ale někdy dokonce i škodlivými.

NAŠI PSYCHOLOGOVÉ JSOU VÁM K DISPOZICI NA TELEFONU -  24 HODIN DENNĚ, 7 DNÍ V TÝDNU!


Živá strava je pro naše tělo mnohem lehčí na strávení a náš organismus tudíž tolik nezatěžuje. Tato strava je tedy bohatší na enzymy, díky čemuž zlepšuje metabolismus a nevyčerpává tolik organismus. Nespornou výhodou živé stravy je tedy její lehčí stravitelnost. Když není tělo zatíženo složitým procesem trávení, zbývá mu více energie, netrpí tolik únavou a oslabenou imunitou a tudíž se mu snáze vyhýbají nemoci a civilizační problémy, včetně předčasného stárnutí.

Živá strava šetří tělo

U některých potravin se tepelnou úpravou zlepší jejich vstřebatelnost, nikoli výživnost. Ta se tepelnou úpravou zhoršuje u všech potravin. Potraviny, které je nebezpečné jíst nevařené (vejce, maso, ryby atd.), příznivci raw food do svého jídelníčku většinou ani nezahrnují. Z minulosti můžeme znát tvrzení, že je nutné mít alespoň jedno teplé jídlo denně, což se ale ve světle faktů zaznívajících ve prospěch živé stravy může jevit jako přežitek. Teplé jídlo přináší užitek v zimě, kdy nás pomáhá zahřát. Z výživového hlediska je však důležitější celková skladba jídelníčku než jeho teplota.

Jak už bylo uvedeno, dlouhodobou konzumací syrové stravy můžeme předcházet řadě nemocí a neduhů. Její příznivci mají více energie, snadněji zvládají stres a cítí se fyzicky i psychicky celkově lépe. Může se zlepšit paměť a koncentrace a postupně celkově zdravotní stav. Organismus se začne "čistit" díky tomu, že už není zatěžován různými toxiny.

Každý nestandardní způsob stravování je riskantní v tom, že nám mohou chybět některé živiny. Je proto třeba dbát, aby byl náš jídelníček v každém případě dostatečně pestrý. Při extrémních formách výživy mohou v tomto směru pomáhat tzv. superpotraviny, jako například mořské řasy, chia, goji či zelený ječmen apod.

Alternativní způsob stravování má určitě svá pozitiva. Možná není nutné volit hned extrémní řešení, ale důležité je, že člověku není jedno, co jí, přemýšlí o své stravě a snaží se o racionální přístup. Je třeba mít na paměti, že to celé není pouze o stravě, ale celkově o životním stylu - také o naší pravidelné aktivitě, o tom, jak jsme vystavováni stresu apod. Pro začátek by mohlo stačit zvýšit příjem čerstvého ovoce a zeleniny na úkor méně zdravé stravy a sem tam třeba zařadit "očistné dny" neboli půsty a dobrý pocit se určitě dostaví.

Každá, byť drobná, pozitivní změna našeho jídelníčku, má dobrý vliv na naše zdraví, i na to, jak se každý den cítíme - fyzicky i psychicky.

Další články

Proč nepropadat pověrám?vloženo 24. 5. 2021

Proč nepropadat pověrám?

Když se nás někdo zeptá, jestli jsme pověrčiví, kýveme hlavou, že to teda určitě ne. Začneme-li o tom přemýšlet, najednou se nám vybavují pověry, které chtě nechtě dodržujeme.

Jak přistupovat k dodržování pověr, dokázat se jim smát a nepodlehnout jim?

Marné hledání partnera souvisí s naším sebevědomímvloženo 17. 5. 2021

Marné hledání partnera souvisí s naším sebevědomím

Všechny naše vztahy začínají u vztahu, který máme k sobě. Něco si o sobě myslíme, něco cítíme, sami sebe si vážíme nebo nevážíme. Naše okolí se chová podobně.

Nízké sebevědomí vychází z vnitřních pochybností, které si vytváříme v dětství.

Pečujte o svou duši a zapomeňte na depresevloženo 10. 5. 2021

Pečujte o svou duši a zapomeňte na deprese

Žijeme ve světě, kdy je na denním pořádku stres, spěch, nervozita… Neustále čelíme nepříjemným vlivům současného světa a naše psychika je často napnutá k prasknutí.

Jak pečovat o svou duši, abyste se těmto stavům vyvarovali?

Jaký vliv má kojení na psychiku?vloženo 3. 5. 2021

Jaký vliv má kojení na psychiku?

Názory na kojení se objevují různé – někomu připadá přirozené, jinému nezbytné, někdo ho může brát jako něco nechutného, co bylo v minulosti nutným zlem a dnes by proto mělo být elegantně nahrazeno umělou výživou.

Jaká varianta je lepší a jak se rozhodnout?

|<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 > >>|

Základní navigace

Přejít na obsah (přeskočit nahoru)


obchodní podmínky zpracování osobních údajů zpracování cookies mobilní verze  spolupracujte s námi  vaše názory a připomínky